Novembar uz Europe House

U okviru Europe House Predstavlja koncepta saradnje sa umjetnicima kao i Međunarodnog dana tolerancije, publici je predstavljena izložba Tolerancija autora Mirka Ilića. Ilić se također publici ob...

U okviru Europe House Predstavlja koncepta saradnje sa umjetnicima kao i Međunarodnog dana tolerancije, publici je predstavljena izložba Tolerancija autora Mirka Ilića. Ilić se također publici obratio putem video linka te održao predavanje o simbolima mržnje kroz koje je predstavio govor mržnje u javnom prostoru.

Tradicionalno, kraj jeseni i zimski period posvećujemo promociji ljudskih prava. U okviru #EUzaTvojaPrava obilježili smo Svjetski dan djeteta kroz radionice sa osnovcima širom Bosne i Hercegovine kako bi istakli izazove s kojima su suočavaju djeca širom svijeta. Učestvovali smo u globalnoj kampanji 16 dana aktivizma te smo organizovali izložbu Europe House predstavlja: Između četiri zida nagrađivane umjetnice Aide Redžepagić i Kristine Ljevak Bajramović, novinarke i aktivistkinje s ciljem promocije učešća Evropske unije u postizanju rodne ravnopravnosti. 

U okviru #EUzaMlade organizovali smo STARfest u saradnji sa organizacijama za razvoj potencijala mladih u BiH kako bi promovisali Evropsku godinu vještina i podržali razvoj karijera mladih. Također, objavili smo dva izdanja E2yoUth serijala sa mladim aktivistom Slobodanom Blagovčaninom i Ajšom Beširević, grafičkom dizajnericom

U okviru #NašaPlanetaNašaBudućnost organizovali smo dvodnevnu konferenciju mladih Mladi za klimatske promjene u BiH te razgovarali o ulozi mladih u oblikovanju održive budućnosti. 

Od otvaranja Europe House, saradnja sa umjetnicima kroz format Europe House predstavlja, privukla je pažnju brojnih škola te smo organizovali tri posjete škola kako bismo zajedno posjetili izložbe, upoznali učenike sa radom Europe House i razgovarali o značaju kulture. 

U okviru #EUzaBiH, objavili smo jedno izdanje closEUp infografike o Njemačkoj. Kroz ovaj serijal ističemo saradnju sa zemljama članicama Evropske unije. Također smo objavili dva izdanja #MojaEUPriča te jedno izdanje edukativne infografike o rezultatima projekta. Objavili smo i dva izdanja Da li ste znali? / Prijavite se! Infografika o novom pozivu u okviru Evropskog filmskog izazova te poziva za projekte za evropske univerzitete u okviru Erasmus+ programa. 

Posjetili smo 24 škole širom Bosne i Hercegovine kako bismo s najmlađima razgovarali o Evropskoj uniji te smo ugostili jednu školu u Europe House u Sarajevu. 

Tokom novembra, u Europe House u Sarajevu održano je 17 događaja sa više od 2500 učesnika. 

Hvala vam što ste bili uz nas i ovog novembra! Radujemo se nastavku druženja i novim aktivnostima  u decembra!