Novi život klasične muzike uz Kreativnu Evropu

Klasična muzika je umjetnost kao i svaka druga kojoj se potrebno prepustiti kako bi se u njoj uživalo, iako je uvriježeno mišljenje da ona nije za svakoga ili da je pak potrebno određe...Klasična muzika je umjetnost kao i svaka druga kojoj se potrebno prepustiti kako bi se u njoj uživalo, iako je uvriježeno mišljenje da ona nije za svakoga ili da je pak potrebno određeno predznanje kako bi bila slušana. Stoga Centar za obrazovanje i kulturu „Akademija“ iz Čapljine nastoji odgajati nove generacije slušatelja, umjetnika i publike kroz klasičnu
muziku. Jedinstveni projekat „Ardea“  podržan je kroz program Kreativna Evropa, najveći program Evropske unije za podršku kulturi i audio-vizuelnom sektoru.

Naziv projekta vuče korijene iz latinske riječi za čaplju, vrsti ptice po kojoj je grad Čapljina dobio imena, te je sam naziv integrisan u ime projekta u nastojanju povezivanja zvučnosti imena i aktivnosti ovog zvučnog putovanja historijom i kulturom. ”Kroz ovaj  projekat cilj nam je bio promovirati klasičnu glazbu i pružiti mladim ljudima ne samo iz Čapljine nego iz cijele BiH, mogućnost da kroz jedan masterclass u trajanju od sedam dana, rade sa vrhunskim profesorima iz cijelog svijeta, pohađaju kvalitetnu nastavu i razvijaju se u glazbenom obrazovanju i usavršavanju.”, kaže fra Mile Vlašić, voditelj Centra za kulturu i obrazovanje „Akademija“.

Prijavom projekta ”Ardea” na program Kreativna Evropa, Centar za obrazovanje i kulturu ”Akademija” Čapljina osigurao je sredstva za besplatno sudjelovanje u projektu za  pet polaznika sa ukupno četiri muzičke akademije u BiH. Polaznici iz Banjaluke, Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Mostara su imali priliku usavršiti sviranje na gitari, čelu, violini i klaviru. ”Uz nastavu, polaznici su imali mogućnost izvođenja koncerata i sudjelovanja na koncertima, te je iz toga nastao i jedan projekat pod nazivom ”Trio Ardea”. Tri glazbenice napravile su program s kojim su nastupale sa po dva koncerta u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini što je nastavak jednogodišnjeg projekta. To je samo jedan od razloga zbog kojeg slobodno možemo reći da je projekt ”Ardea” bio pun pogodak. Cilj projekta je da kroz glazbu postižemo mir, povezujemo ljude kako unutar BiH, tako i na jednoj široj međunarodnoj razini jer smo imali polaznike iz Japana, Koreje, Njemačke, Austrije, Ukrajine, Rusije, itd. U konačnici, svrha cijelog projekta ”Ardea” je građenje povjerenja, povezanosti i suradnje među akademijama i povezanost sa kolegama i mladim glazbenicima iz ostatka svijeta,” objašnja fra Mile Vlašić.

Centar za obrazovanje i kulturu ”Akademija” Čapljina već dvanaest godina sustavno radi na promociji kulture, te godišnje organizira niz glazbenih i kulturnih događaja, pogotovo kad je riječ o klasičnoj muzici. ”Općenito, promicanje kulturnih događanja u Čapljini kroz glazbu je već prisutno, ali s projektom ”Ardea” smo to podigli na još jednu veću razinu. Ono što je nama svima bilo veliko zadovoljstvo jeste posjećenost na osam koncerata održanih tijekom masterclassa. Ni u većem gradu nije lako okupiti publiku kada imate skoro svaki dan koncert, pogotovo kad se uzme u obzir i činjenica da je to bilo tijekom ljetnog raspusta. Unatoč tome, svaki koncert je bio izuzetno dobro posjećen, što je na kraju i potvrda velikog doprinosa kulturnom životu ove lokalne zajednice.”, objašnjava fra Mile Vlašić.

Podrška lokalnih, ali i drugih institucija nije izostala, međutim ona nije jednako zastupljena što predstavlja problem manjim organizacijama kojima je neophodna podrška za realizaciju sličnih ideja i aktivnosti. Program Kreativna Evropa organizaciji Akademija omogućio je početak dugogodišnjeg projekta te vjeruju da će predanim radom i zalaganjem za etabliranje klasične umjetnosti uspjeti privuči partnere iz drugih evropskih zemalja i uspješno ponovno aplicirati. ”Projekat je veliki, te se i ovim putem zahvaljujemo svima onima koji su prepoznali ono što radimo. Zahvaljujući podršci Kreativne Evrope te prve godine projekta, jednostavno smo dobili krila. Imamo želju ponovo aplicirati na jednoj trogodišnjoj razini, da vidimo koliko tu možemo biti ravnopravni igrači sa drugima. Pomoć Kreativne Europe je u ovom pogledu bila presudna, i rekao bih da nam i dalje ostaje kao jedan poticaj da ne odustajemo od onoga što smo započeli.”, kaže fra Mile Vlašić.

Projekt ”Ardea” nastavlja rasti te je ove godine brojio 70 polaznika. Članovi Centra Akademija ističu da su mladi zainteresovani za klasičnu muziku te da im slične aktivnosti i projekti pomažu odgajati nove slušatelje, glazbenike i publiku. Posvećena promociji kulturne raznolikosti, Evropska unija kroz program Kreativna Evropa, podržava očuvanje i promociju kulturne raznolikosti i pomaže sektorima kroz pametan i održivi rast i pristup međunarodnom tržištu.