Oduvijek u srcu Evrope: Dan Evrope i Evropska noć muzeja u Banjaluci

Brojni građani i posjetioci Banjaluke uživali su u koncertu bendova Letu štuke i Konstrakta i Zemlja gruva kojim su obilježeni Dan Evrope i Evropska noć muzeja u Banjaluci. Koncert Oduvijek u sr...

Brojni građani i posjetioci Banjaluke uživali su u koncertu bendova Letu štuke i Konstrakta i Zemlja gruva kojim su obilježeni Dan Evrope i Evropska noć muzeja u Banjaluci. Koncert Oduvijek u srcu Evrope dio je programa obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini u organizaciji Evropske unije u BiH i lokalnih partnera.

„Predivno je proslaviti Dan Evrope u Banjaluci posebno što je ovo prvi put da Bosna i Hercegovina obilježava ovaj važan dan kao zemlja kandidat za članstvo u EU. Drago mi je da proslavljamo Dan Evrope kulturnim događajima jer nas kutura i umjetnost spajaju, podsjećaju na naše zajedničke tradicije i naslijeđe i ujedinjuju nas u različitosti“, rekao je Simone Guerrini, šef Regionalnog ureda u Banjaluci Evropske unije u BiH.

Povodom Evropske noći muzeja, svi posjetioci Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske su imali priliku da do ponoći razgledaju retrospektivnu  izložbu Sutra je ponedeljak istaknutog neoavangardnog umjetnika Dragoljuba Raše Todosijevića, koja je realizovana u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine.

Izuzetno mi je zadovoljstvo što ovogodišnju Noć muzeja realizujemo u saradnji sa Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini. Noć muzeja je ove godine povezana sa Danom Evrope, i ovom prilikom slavimo zajedničko kulturno naslijeđe, solidarnost i zajedništvo naroda Evrope”, naglasila je Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini Dan Evrope 2023. proslavlja zajedno sa građanima širom države slaveći raznolikost kulture, tradicije, naslijeđa i zajedničkih ciljeva za razvoj i unapređenje kvalitete života građana.

Zajedno slavimo potencijal Bosne i Hercegovine i uživamo u bogatom i raznolikom programu Dana Evrope 2023. širom BiH, u Banjaluci, Brčkom, Jajcu, Mostaru, Sarajevu i Tuzli:

https://euinfo.ba/en/europe-day/europe-day-2023-always-in-the-heart-of-europe/#close

Fotografije s koncerta možete preuzeti ovdje: https://drive.google.com/drive/folders/1Wc_jkdgD8Bfj5D5uQB4MA6mQqoHWO4LP?usp=share_link

Video snimke koncerta možete preuzeti ovdje: https://drive.google.com/drive/folders/19wHaeNHnwmYzgfQEtE-6vnzsfAw8vkPx?usp=share_link