Razvoj digitalnih vještina za bolju budućnost mladih u Bosni i Hercegovini

Cjeloživotno učenje, programi prekvalifikacije i neformalnog obrazovanja odraslih ne samo da su prilika za poboljšanje vještina i kvalifikacija radne snage, već predstavljaju i mogućnost za pove...Cjeloživotno učenje, programi prekvalifikacije i neformalnog obrazovanja odraslih ne samo da su prilika za poboljšanje vještina i kvalifikacija radne snage, već predstavljaju i mogućnost za povećanje stope zaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini. Informatičke i tehničke sposobnosti, vještine novog doba, neophodne su za opstanak na današnjem tržištu, kao i za održivi razvoj i konkurentnost preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Udruženje ALDI iz Goražda zajedno sa lokalnim partnerima realizuje projekat razvijanja programskih i institucionalnih kapaciteta i poboljšavanja dostupnosti obrazovanja odraslih. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu rada na ekonomskom razvoju i osnaživanju građana za aktivno učestvovanje u ekonomskom, socijalnom i političkom životu, organizacija poseban fokus u svom djelovanju stavlja na razvoj digitalnog sektora. Zahvaljujući podršci Evropske unije, Udruženje nastavlja pomagati mladim ljudima iz Goražda i okoline u razvijanju digitalnih vještina i time im pospješuje mogućnosti zapošljavanja.

”Pomoću sredstava Evropske unije koja smo dobili mi smo uspjeli da opremimo prostor ovdje u Udruženju Aldi tako da sada imamo 3 sale koje koristimo za edukaciju. Na tom mjestu okupljamo mlade ljude koji prolaze različite edukacije, prije svega iz digitalnih vještina, soft skills vještina, što je jako značajno da kasnije mogu lakše naći posao”, istakla je direktorica Udruženja ALDI Meliha Gačanin.

Inovativni laboratorij za obuku će omogućiti sticanje digitalnih vještina kroz obuku i praktičan rad na izradi digitalnih proizvoda i usluga. Aktivnosti će se realizovati kroz program obuke u vidu kratkih kurseva, kurseva u okviru odobrenih obrazovnih programa za obuku u digitalnim vještinama te kroz individualni i grupni rad putem kojih se stečene vještine primjenjuju na primjerima iz stvarnog života. ITLab u Goraždu omogućava praćenje najnovijih digitalnih trendova i stvaranje novog, stručnog kadra koji se može uspješno nositi sa svim izazovima digitalne ekonomije.

Kroz lokalno partnerstvo za zapošljavanje, kompanija MISTRAL iz Sarajeva, specijalizovana za inovativna digitalna rješena, uspješno je obučila nezaposlene mlade osobe iz Sarajeva u Centru za razvoj inovacija i preduzetništva koji se nalazi u prostorijama Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu. Podrška Evropske unije nam je pomogla da kroz lokalno partnerstvo za zapošljavanje dobijemo finansijsku podršku za našu školu programiranja, Iz sredstava Evropske unije platili smo učionicu i platili smo predavače. Od 20 polaznika obuke, 13 je dobilo stalno zaposlenje u Mistralu,” ističe Haris Hadžić.

Stvaranjem mogućnosti za razvoj stručnosti mladih kroz interni program obuke – Gigi School of Coding, koji je do sada pohađalo preko 70 mladih osoba, osnažene su njihove vještine i unapređene mogućnosti za zaposlenje.  Bekir Bukvarević, jedan od polaznika programa naglašava značaj ovakvih programa za mlade osobe, bilo da su studenti i tek stupaju na tržište rada ili žele unaprijediti i usmjeriti svoju karijeru na drugi način. “Značajno je što većina ljudi koji prođu taj program ostanu raditi u Mistralu ili su zaposleni u nekoj od vodećih IT kompanija u BiH. Ja sam bio veoma zadovoljan s programom koji sam prošao,” kaže Bukvarević.

Evropska unija je prepoznala značaj razvoja digitalnih vještina te ulaganjem unutar Evropske unije kao i podrškom svim budućim članicama nastoji pomoći novim generacijama koje tek stupaju na tržište rada, ali i onima koji su uvidjeli značaj razvoja ovih vještina za napredovanje i otvaranje poslovnih prilika. Ulaganjem u obrazovanje, Evropska unija pomaže stvaranje novih mogućnosti za mlade u Bosni i Hercegovini.