08. Jula 2017.

„Erasmus program Evropske unije daje mladim ljudima iz BiH priliku da razumiju Evropsku uniju i da istovremeno razviju profesionale vještine“, izjavio je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH tokom obraćanja učesnicima događaja koji je, pred odlazak dobitnika  stipendija Erasmus programa, organizovan u EU info centru u Sarajevu 7. jula.

Ambasador Wigemark je podsjetio da Erasmus program ove godine slavi 30 godina postojanja te naglasio da Bosna i Hercegovina “treba mlade i obrazovane ljude s dobrim razumijevanjem EU” „Studenti koji učestvuju u  programu su ambasadori ovog programa ali i najbolji ambasadori svoje zemlje“, rekao je ambasador Wigemark.

Profesor dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodne odnose Univerziteta u Sarajevu, predstavila je djelovanje Erasmus programa i ponovila opredjeljenost Univerziteta u Sarajevu za dalje razvijanje mobilnosti studenata.

Adha Hrustić iz Mostara i Irma Imamović iz Sarajeva podijelile su iskustva učešća u Erasmus programu u Rumuniji i Austriji. Obje su potakle i druge studente iz Bosne i Hercegovine da se prijave za Erasmus stipendiju, koja nudi mogućnost svima “da uče i rastu”.

Amar Toplić iz Banje Luke, koji započinje svoje šestomjesečno iskustvo kao stipendista Erasmusa u Sloveniji, sa entuzijazmom je govorio o očekivanjima koje će mu obezbjediti “ova jedinstvena prilika”.

“Upoznaćete ljude iz cijele Evrope, živjeti s njima, družiti se i putovati”, rekla je Lana Bečiragić, predsjednica Erasmusa BiH, studentima koji odlaze i dodala: „Nakon Erasmusa, ostaju vam poznanstva  za cijeli život. Uzmite sve što Erasmus daje, a kad se vratite, molim vas da motivirate još jednu osobu da krene na Erasmus putovanje. Ja jesam, i on je ovdje danas i nadam se da je sretan zbog toga!”


Program Erasmus 2017. godine slavi svoju 30. godišnjicu. Započeo je kao program mobilnosti u visokom obrazovanju a od tada se razvio u široki program koji podržava studente, učenike, volontere, pripravnike, nastavnike, osobe koje rade s mladima, sportaše te obrazovne ustanove i druge organizacije koje rade u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Više informacija o kampanji obilježavanja 30. godišnjice Erasmus+ programa je dostupno na internet stranici From Erasmus to Erasmus+.

Show Buttons
Hide Buttons