Tolerancija kao kamen temeljac procesa evropskih integracija

Pad Berlinskog zida označio je prekretnicu u shvatanju evropskog identiteta i procesa evropskih integracija. U okviru obilježavanja 30-te godišnjice ovog značajnog historijskog događaja, Međunarodna ljetna škola koju organizuju Univerzitet Bicocca iz Milana i univerziteti iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Mostara, uz podršku Delegacije Evropske unije i Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini, okupila je studente […]Pad Berlinskog zida označio je prekretnicu u shvatanju evropskog identiteta i procesa evropskih integracija. U okviru obilježavanja 30-te godišnjice ovog značajnog historijskog događaja, Međunarodna ljetna škola koju organizuju Univerzitet Bicocca iz Milana i univerziteti iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Mostara, uz podršku Delegacije Evropske unije i Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini, okupila je studente iz šesnaest država u Sarajevu i Mostaru kako bi zajedno promišljali kulturu tolerancije.

“Naša historija je oblikovala Evropsku uniju kao mirovni projekat, ali potrebno je da tu ideju održavamo na životu više nego ikada. Naš izazov, naš zadatak je da svaki dan pokazujemo da smo snažniji zajedno i to je zapravo ono što vi radite ovdje. Učimo iz naših iskustava, učimo iz naše historije i zajedno raspravljamo o kulturi tolerancije,” rekao je Gianluca Vannini, šef Sekcije za društveni razvoj, prekograničnu saradnju i civilno društvo Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Vannini je studente podsjetio da su evropske vrijednosti tolerancije, poštovanja raznolikosti i pomirenja neophodne za razumijevanje naše historije: “Budite iskreni, budite saosjećajni, imajte razumijevanja i njegujte toleranciju – time ulažete u svoju sadašnjost i budućnost. Naši postupci su važni i mogu promijeniti stvari.”

Tokom sedmodnevnog programa u Bosni i Hercegovini studenti su učestvovali u brojnim akademskim i kulturnim aktivnostima s ciljem širenja znanja i razumijevanja te pružanja novog pogleda na kulturu tolerancije u kontekstu evropskih integracija. Multimedijalna izložba „Uspon i pad“ Mattea Ceschija i Jima Marshalla predstavila je jedinstven umjetnički dijalog Milana i Sarajeva. Učešćem u studentskoj konferenciji, umjetnici su zajedno sa studentima razgovarali o evropskim modelima demokratije i pomirenja kroz jedinstvenu transnacionalnu perspektivu.

“Sretni smo što sarađujemo sa Međunarodnom ljetnom školom koja omogućava priliv novih ideja i poimanja BiH i regiona te smo zahvalni na prilici za saradnju i razmjenu iskustava s novim ljudima. Znam da dolazite iz različitih dijelova svijeta, ali da biste razumjeli posebnost ove zemlje morate znati da tolerancija ne dolazi automatski, trebate je naučiti  cijeniti i praktikovati u svakodnevnom životu, što nije jednostavno. Ovo je također ideja vodilja Erasmus+ programa koji omogućava putovanja, razmjenu iskustava i uzajamno učenje,“ rekao je Nicola Minasi, ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

Predstavljanjem djela „Buđenje“ Rikarda Druškića simbolično je zatvorena studentska konferencija. Tokom predstavljanja njegovog do sada najvećeg djela na platnu, mladi bh umjetnik je rekao: „Moj opus „Buđenje svijesti“ pokušava promisliti invididualnu i grupnu svijest i kako ja, kao umjetnik, mogu doprinijeti promjeni u društvu. Inspirisan sam idejama mira, tolerancije, pomirenja, tj. temama današnje studentske konferencije. Sretan sam na prilici da doprinesem radu i idejama studenata Međunarodne ljetne škole,“ istakao je Druškić.

Umjetnici i studenti su kroz svoju saradnju pokazali da je kulturna raznolikost jedan od osnovnih evropskih principa. Umjetnička djela i zaključci konferencije istakli su potrebu za saradnjom, tolerancijom i razumijevanjem kao osnovnim vrijednostima procesa evropskih integracija.