Tolerancija

Mirko Ilić, renomirani grafički dizajner, autor i kustos svjetski poznate izložbe Tolerancija, bio je mentor studentima četiri likovne akademije u Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Sarajevo, Trebin...Mirko Ilić, renomirani grafički dizajner, autor i kustos svjetski poznate izložbe Tolerancija, bio je mentor studentima četiri likovne akademije u Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Sarajevo, Trebinje i Široki brijeg). Kao proizvod višednevnog intenzivnog rada, pod stručnim vodstvom Ilića, studenti su na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu predstavili svoje radove na temu tolerancije – izložba će biti postavljena do 28. oktobra 2022. godine.
Osim radionica sa Ilićem, studenti sa Akademija i kulturni operateri iz Sarajeva imali su priliku da se pridruže predavanjima renomiranih dizajnera među kojima su Ilić, Slavimir Stojanović-Futro (Srbija) i Ovidiu Hrin (Rumunija).

U Banja Luci je 22. oktobra 2022. godine po prvi put postavljena izložba Tolerancija na kojoj su predstavljeni radovi 39 svjetski poznatih grafičkih dizajnera. Prije zvaničnog otvaranja izložbe, Mirko Ilić je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske održao predavanje o značaju dizajnerskog aktivizma kojem su prisustvovali studenti, profesori i kulturni djelatnici iz svih sektora.

Međunarodna putujuća umjetnička izložba Tolerancija, svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića, predstavlja radove najutjecajnijih savremenih grafičkih dizajnera iz cijelog svijeta.

Umjetnici čiji su radovi prikazani ovdje odazvali su se na poziv Ilića, grafičkog dizajnera i ilustratora iz Njujorka, inicijatora izložbe, da kreiraju plakate sa zadatkom prikazivanja značenja riječi tolerancija u njihovom kontekstu.

Izložba Tolerancija namijenjena je za predstavljanje u javnom prostoru kako bi bila dostupna svim građanima i ukazala na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca. Ova putujuća izložba do sada je prikazana u brojnim gradovima Evrope i svijeta, a sa svakim novim gradom u kojem je predstavljena, jedan od najistaknutijih dizajnera te zemlje je uzeo učešće sa svojim plakatom.

Solidarnost, tolerancija, uvažavanje i poštivanje raznolikosti temeljne su vrijednosti Evropske unije i njenog djelovanja. Značajan i konstruktivan dijalog, jačanje povezanosti i razumijevanja između naroda, tradicija i kultura omogućava i podržava izgradnju društva jednakih prilika za mlade, i za sve građane.
Tolerancija je do sada prenijela poruke inkluzije i prihvatanja na skoro pola miliona građana širom svijeta u više od 40 zemalja uključujući i Ljubljanu (Slovenija), Rijeku (Hrvatska), Cetinje (Crna Gora), Sarajevo (BiH), Beograd (Srbija), Breda (Holandija), Madrid (Španija), Menlo Park u Kaliforniji (SAD), Izmir (Turska), Santo Domingo (Dominikanska Republika), Harkov (Ukrajina), Peking (Kina), Johanesburg (Južna Afrika), Kusko (Peru), Bogota (Kolumbija) i mnogim drugim gradovima širom svijeta.

Realizaciju izložbe Tolerancija u Banjaluci u oktobru 2022. godine podržava Evropska unija u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja 2022. – Evropske godine mladih.

https://tolerance-project.org/