Umjetnost, kultura, film i muzika slave Kreativno ljeto širom Bosne i Hercegovine

Kreativno ljeto Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini predstavlja bogatstvo i raznolikost kulturnog i umjetničkog stvaralaštva Bosne i Hercegovine pozivajući publiku širom zemlje da se ...Kreativno ljeto Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini predstavlja bogatstvo i raznolikost kulturnog i umjetničkog stvaralaštva Bosne i Hercegovine pozivajući publiku širom zemlje da se pridruže jedinstvenom ljetnom programu. Užarene ljetne dane i večeri i ove godine proveli smo istražujući muzeje, učeći nove vještine kroz kreativne radionice, obilazeći i uživajući u prirodnim i kulturnim ljepotama Bosne i Hercegovine s ciljem zajedničkog obilježavanja kreativnog ljeta.

Kreativni i kulturni sektori nose veliki potencijal za razvoj i promociju turizma, baštine i prirodnih ljepota kojima Bosna i Hercegovine obiluje. Zajedno sa iskusnim i energetičnim svjetskim putnikom, Robertom Dacešinom i nagrađivanim fotografom Jasminom Agovićem, u društvu entuzijastičnih mladih istraživača, uživali smo u jedinstvenoj avanturi otkrivanja skrivenih blaga naše zemlje. Sedmodnevna avantura započela je u Banjaluci, odvela nas do kraljevskog Jajca, posjetili smo i Sarajevo pa se zaputili u magičnu, suncem okupanu Hercegovinu. Istraživali smo prošlost, uživali u kulturi, učili o bogatoj baštini naše zemlje te usvajali nove vještine i učili napraviti savršenu fotografiju i predstaviti ljepote Bosne i Hercegovine na najbolji način. 

Neizostavan dio Kreativnog ljeta su posjete i istraživanje muzeja širom Bosne i Hercegovine i organizovanje zabavnih, edukativnih i interaktivnih programa za najmlađe posjetionice. Zajedno sa kustosima, muzejskim pedagozima i stručnjacima, stotine mladih kreativaca i istraživača imali su priliku otkriti tajne muzejskih građa i učiti o baštini koju muzeji čuvaju, naučiti nove vještine i ispisati vlastite muzejske priče. 

Kreativno ljeto nas je također odvelo u brojne umjetničke galerije koje su ugostile putujuću izložbu nagrađenih radova prvog međunarodnog Sarajevo Photography Festivala. Izložba je predstavljenja u Kaknju, Maglaju i Bihaću, nudeći lokalnim ljubiteljima fotografija priliku da uživaju u inspirativnim fotografijama svjetskih autora, kao i intrigantnim radovima španskog umjetnika Oskara Alvarda, koji su nagrađeni EU Grand Prix nagradom na ovogodišnjem festivalu. 

Kreativnost, nadahnuće, talenat, stvaralaštvo ne postoje samo u ateljeima, galerijama, muzejima i pozornicama, sveprisutni su, kako u svakodnevnom životu i okolnostima, tako i u prostoru u kojem djelujemo. Saradnjom sa festivalima širom Bosne i Hercegovine, čije mjesto izražavanja su najčešće ulice, trgovi, javni prostori susreta i razmjene ideja, ideala i nadahnuća, otkrili smo brojne talente mladih pisaca, muzičara, aktivista i onih koji žive kroz svoj umjetnički izražaj. Od nastupa Gradskog orkestra mladih Stoca, nastupa i umjetnosti na ulicama Prijedora kroz ŠaFest te Artističkom radnom akcijom Festivala mladih u Tuzli, zaigrane i jedinstvene atmosfere na Color Festu u Brčkom, mladim talentima na PYAF festivalu u Jablanici do energičnih nastupa Dubioze Kolektiva, After Affaira, DJ Indiga i Damira Imamovića kroz umjetnički festival Desant na Jajce, sve do uživanja u kreativnosti animacije na NAFF festivalu u Neumu, bh talenta je na pregršt. 

Tokom Sarajevo Film Festivala obilježili smo i proslavili podršku Evropske unije kulturnom razvoju, razgovarali o istraživanju važnosti izgradnje mira i pomirenja kroz umjetnost na filmu te podržali rezidencijalni boravak ukrajinskih filmskih profesionalca koji im je omogućio učestvovanje u festivalskim aktivnostima i nastavak razvoja njihovih kreativnih projekata u sigurnom okruženju dok istražuju i upoznaju se s poslijeratnim razvojem BiH. Kreativnost, talenat, solidarnost i zajedništvo proslavljeni su na najbolji način velikom festivalskom završnicom – nastupom međunarodno priznatog bh DJ-a Solomuna, koji je okupio desetke hiljada ljudi u centru Sarajevo kako bi još jednom ispratio snažne poruke iz grada koji vrvi od potencijala i ponosno slavi svoju kulturu i baštinu. Naše aktivnosti završavamo ulaskom u pozorišta i uživanjem u talentu mladih umjetnika kroz Juventafest, renomirani AlJazeera Doc Fest te nastupima u okviru Zaplet festivala u Banjaluci za sobom ostavljajući još jedno nezaboravno šareno, mladalačko, entuzijastično i talentom ispunjeno kreativno ljeto.