Uštedi energiju kroz održivu urbanu mobilnost: Evropska sedmica mobilnosti u BiH

Zajedno sa brojnim lokalnim partnerima i organizacijama te lokalnim upravama Banjaluke, Mostara i Sarajeva, Evropska unija u Bosni i Hercegovini organizovala je niz edukativnih i rekreativnih aktivnos...Zajedno sa brojnim lokalnim partnerima i organizacijama te lokalnim upravama Banjaluke, Mostara i Sarajeva, Evropska unija u Bosni i Hercegovini organizovala je niz edukativnih i rekreativnih aktivnosti za sve generacije kako bi istakli značaj i brojne prednosti održive urbane mobilnosti.

Popularna i tradicionalna vožnja Dva točka su dovoljna obilježila je ovogodišnji Dan bez automobila u Banjaluci 22. septembra. Jedan od ciljeva vožnje ulicama je učiniti gradove mjestom pogodnim za biciklizam te ukazati na potrebu da se biciklistima osiguraju urbane biciklističke staze i pravo na ravnopravno i aktivno učešće u saobraćaju. Istoga dana, 22. septembra, u sklopu drugog obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti u Mostaru brojni građani učestovali su u Trećoj mostarskoj biciklijadi kao i utrci za najmlađe.

Zajedno pomažemo podići svijest građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima. S obzirom na izazove koje pred nas stavlja život u gradu, vrijeme je da promislimo kako se krećemo. Zajedno, malim koracima, svi možemo krenuti prema budućnosti s nultim emisijama ako to postane naša zajednička briga i odgovornost.

Postoje zdraviji i pametniji načini na koje se možemo kretati po gradovima, a da istovremeno smanjujemo zagađenje – krećimo se aktivno, pješačimo i biciklirajmo sigurno i koristimo javni prijevoz!

Evropska sedmica mobilnosti, vodeća inicijativa Evropske unije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. septembra uz sve veće učešće gradova, organizacija i inicijativa širom Evrope i svijeta. Ova evropska inicijativa promoviše promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rješenja.

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti „Sačuvajmo energiju“ sa sloganom Kombinuj i kreći se! odražava vezu između energetske efikasnosti i održive urbane mobilnosti. Energetsko siromaštvo i siromaštvo mobilnosti u porastu su zbog viših troškova za stanovništvo i preduzeća. Rad javnog prevoza i dalje predstavlja veliki trošak za gradske budžete, a smanjenje ovih troškova kroz energetski efikasan transport podržava pristupačnu i održivu saobraćajnu infrastrukturu.

Za više informacija o Evropskoj sedmici mobilnosti: https://mobilityweek.eu/home/