Zaštitimo pčele!

Na svijetu postoji 25.000 različitih vrsta pčela, 10.000 vrsta ptica i oko 5.400 vrsta sisara. Pčele oprašuju biljke i jedini su insekti koji proizvode hranu za čovjeka. (Na jednom letu, medonosn...Na svijetu postoji 25.000 različitih vrsta pčela, 10.000 vrsta ptica i oko 5.400 vrsta sisara.

Pčele oprašuju biljke i jedini su insekti koji proizvode hranu za čovjeka. (Na jednom letu, medonosna pčela može posjetiti 200 do 300 cvjetova biljke i prikupiti 0,05 g nektara. U jednom danu može posjetiti do 2.000 cvjetova i sakupiti 0,5 g nektara. Za pet dana 10 000–20 000 pčela može u košnicu unijeti 5 kg nektara da bi ga pčele pretvorile u 1,5 kg meda. Za pravljenje tegle meda od 1,5 kg potrebno je 12.000 pčelinjih sati.Smatra se da kolonija medonosnih pčela preleti dužinu koja je ekvivalent jednom i po putu oko svijeta – da bi napravila samo kilogram meda.)

Jedan od tri zalogaja koje prosječna osoba pojede, oprašeno je od strane pčela (većina voća, povrća, sjemena, orašastih plodova, biljaka, začina i uljarica.) Kafa i stočnu hranu za mesnu, mliječnu i drugu vrstu stoke. Lijekovi biljnog porijekla kao što su aspirin i morfij; vlakna poput pamuka. Drveće takođe oprašuju pčele.

Nekoliko usjeva u potpunosti se oslanja na oprašivanje pčela kako bi se stvorili plodovi ili sjeme, ali u većini slučajeva oprašivanje pčela povećava prinose usjeva za čak 75 posto, povećava veličinu i poboljšava oblik, slatkoću i rok trajanja devedeset komercijalno proizvedenih usjeva.

Jedan cvijet kafe otvoren je samo tri do četiri dana cvjetanja. Ako pčela ili drugi insekt tih dana ne opraši cvijet, on će uvenuti i neće se proizvoditi zrna kafe. Pametni uzgajivači kafe vode računa da ima dosta medonosnih pčela ili pčela za oprašivanje na farmi.

Tokom posljednjih 15 godina kolonije pčela nestaju, a razloga za to je više (paraziti,  intenzivna poljoprivreda, korištenje pesticida,  nove prakse među pčelarima, klimatske promjene).

Kao oprašivači, pčele igraju ulogu u svakom aspektu ekosistema.

Šta mi možemo uraditi? Posaditi cvijeće bogato nektarom (jaglace, budleje, nevene, lavandu,plave zvončiće), kupovati domaći med od dokazanih pčelara.