Život na dva kotača bolji za zdravlje i okoliš!

Svjetski dan bicikla obilježava se 3. juna i skreće pažnju na prednosti korištenja bicikla kao jednostavnog, pristupačnog, čistog i ekološki prihvatljivog održivog prevoznog sredstva.  1817.g...Svjetski dan bicikla obilježava se 3. juna i skreće pažnju na prednosti korištenja bicikla kao jednostavnog, pristupačnog, čistog i ekološki prihvatljivog održivog prevoznog sredstva.  1817.godine Baron Karl von Drais promijenio je svijet kada je izumio bicikl kao prevozno sredstvo.  Rane 1880-e su godine kada je bicikl dobio oblik sličan današnjem i počeo se masovnije koristiti.  Ako bi neko iz 1880. godine došao u naše vrijeme, malo šta bi mu bilo poznato osim bicikla.

Biciklizam kao sport zvanično je počeo 31. maja 1868. godine trkom na 1.200 metara  između fontana i ulaza u Saint-Cloud Park (blizu Pariza). Pobjednik je bio James Moore, 18-godišnji Englez iz Pariza. 7. novembra 1869. godine održana je prva utrka od grada do grada između Pariza i Ruena. Moore je ponovo bio pobjednik, a prešao je 135 km za 10 sati i 25 minuta, uključujući vrijeme provedeno hodajući biciklom uz strmija brda.

Danas je bicikl održivi transportni sistem koji promoviše ekonomski rast, smanjuje nejednakosti, a istovremeno jača borbu protiv klimatskih promjena. Ključan je za postizanje ciljeva održivog razvoja. Bicikl doprinosi čišćem vazduhu i manjoj gužvi , a vožnja bicikla ima više koristi i to ne samo ekološke nego i zdravstvene prirode.

Prednosti vožnje bicikla

Manji karbonski otisak, što je pokazalo nedavno istraživanje u Evropi , jedna je od ekoloških koristi. Putovanje biciklom umjesto automobilom jednom dnevno smanjuje karbonski  otisak u transportu za 67% . Pomaže kod gubitka tjelesne težine, jača mišiće nogu, poboljšava nivo holesterola, smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, smanjuje stres, jeftina alternativa za kretanje. Bilo da se radi o vožnji sa ciljem gubitka težine, ili prevozu do posla, o uštedi novca ili samo o zabavi, prednosti su beskrajne, a da bi se koristio u što većem broju u gradovima, neophodna je kvalitetna infrastruktura.