EkoLogično

  “Naučila sam da nikada nisi premalen kako bi napravio promjenu.” –         Greta Thunberg Švedska okolišna aktivistica rođena 3.1. 2003. godine. 2018. godine inicirala je „...  1.   “Naučila sam da nikada nisi premalen kako bi napravio promjenu.”

–         Greta Thunberg

Švedska okolišna aktivistica rođena 3.1. 2003. godine. 2018. godine inicirala je „Školski štrajk za klimu”, koji je privukao svjetsku pažnju medija. Nakon toga postala je jedna od vodećih figura svjetskog pokreta za zaštitu okoliša, posebno u pogledu teme klimatskog globalnog zagrijavanja. Svoj aktivizam bazira i na principima poput odbijanja letenja avionom, veganstva i dr.

  1.   „Veći dio prošlosti čovjek se morao boriti s prirodom da bi preživio; u ovom vijeku počinje shvatati da je mora zaštititi, da bi preživio.“

–         Jacques-Yves Cousteau

Jacques Cousteau je rođen 11. juna 1910. u Saint-André-de-Cubzac (Gironde) u Francuskoj.

 Bio je istraživač mora i reditelj dokumentarnih filmova o podmorju. Poznat po tome što je u saradnji s Emile Gegnanom konstruisao ronilački aparat, uređaje za podvodno snimanje i lake podmornice. 2016. o njemu je snimljen avanturističko-biografski film Odiseja. Kada su se Cousteau i njegovi timovi ukrcali na brod Calypso da istražuju svijet, niko još nije znao za posljedice zagađenja, prekomjerne eksploatacije resursa i razvoja obale. Filmovi o avanturama Calypso-a skrenuli su pažnju javnosti na potencijalno katastrofalne ekološke posljedice ljudskog nemara.

  1.       „Prijeti nam opasnost da ćemo uništiti sami sebe pohlepom i glupošću. Ne možemo i dalje gledati samo na sebe na ovom malenom, sve zagađenijem i sve naseljenijem planetu.“

—  Stephen Hawking

Bio je britanski teorijski fizičar. Završio je studij fizike na Sveučilištu u Oxfordu, a doktorsku disertaciju iz kosmologije odbranio na Sveučilištu u Cambridgeu. Već 1974. godine postao je član Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih naučnih udruženja na svijetu. Sve do svoje smrti predavao je matematiku i fiziku na Lucasovoj katedri Univerziteta  u Cambridgeu, na istoj katedri na kojoj su nekoć predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca. Poznat je po doprinosima na polju kosmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, i po popularno pisanim djelima u kojima iznosi svoje općenite teorije o svemiru. Tu se ubraja i znanstveni bestseler Kratka povijest vremena (A Brief History of Time). U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan u kolicima, s vremenom je izgubio i sposobnost govora pa je s okolinom komunicirao jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa. Srećom, bolest nije zahvatila njegov mozak tako da se dugi niz godina mogao posvetiti radu.

  1.   „Kada se posječe posljednje drvo, ulovi posljednja riba i posljednja rijeka bude zagađena; kada udisati vazduh postane mučno, shvatit ćete, prekasno, da bogatstvo nije na bankovnim računima i da ne možete jesti novac.”

–         Alanis Obomsawin

Jedna od najuglednijih kanadskih autorica dokumentarnih filmova. Karijeru je započela kao profesionalna pjevačica i pripovjedačica prije nego što se pridružila Nacionalnom filmskom odboru 1967. godine. Njeni nagrađivani filmovi govore o borbama autohtonih naroda u Kanadi iz njihove perspektive, ističući glasove koji su dugo ignorisani ili odbačeni.

  1.   “Pogledaj duboko u prirodu i sve ćeš bolje razumjeti.” 

–    Albert Einstein

Albert Einstein je bio teorijski fizičar. Važi za jednog od najznačajnijih svjetskih naučnika i najvećih naučnika XX vijeka. Rođen je 14. marta 1879. godine u njemačkom gradu Ulmu, a umro je 18. aprila 1955. godine u Prinstonu, SAD. Definisao je specijalnu i opštu teoriju relativnosti, a pomogao je i pri razvoju kvantne fizike. 1921. godine je dobio Nobelovu nagradu za formulisanje i objašnjenje fotoelektričnog efekta.

  1.   „Cijenite svijet prirode, jer ste dio njega i ovisite o njemu.”

—  David Attenborough  

Sir David Frederick Attenborough je engleski emiter, istoričar prirode i pisac. Najpoznatiji je po pisanju i predstavljanju, u saradnji s Prirodnjačkom jedinicom BBC-ja, devet prirodoslovnih dokumentarnih serija koje čine kolekciju Život, sveobuhvatno istraživanje životinjskog i biljnog svijeta na Zemlji. 

  1.   „Potrebna nam je trka do nule u emisijama stakleničkih gasova. I trka do nule u zagađenju.”

–         Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen njemačka je političarka i izabrana predsjednica Evropske komisije. Mandat joj je počeo 1. decembra 2019. Prva je žena na tom položaju u historiji Evropske unije. 

  1.   „Ako istinski volite prirodu, svugdje ćete pronaći ljepotu.“

–         Vincent Van Gogh

Nizozemski slikar, grafičar i crtač; postimpresionist koji se smatra jednim od najslavnijih i najuticajnijih osoba u historiji zapadne umjetnosti. Za samo deset godina stvorio je oko 2100 umjetničkih djela, uključujući oko 860 uljanih slika, od kojih većina datira iz posljednje dvije godine njegovog života. Slikao je pejzaže, mrtvu prirodu, portrete i autoportrete. Neka od najpoznatijih dijela su Suncokreti, Irisi, Zvjezdana noć i Autoportret umjetnika bez brade. Van Gogh  tokom života nije bio komercijalno uspješan. Danas, Van Goghova djela su među najskupljim slikama na svijetu koje su ikada prodane, a njegova zaostavština se nalazi u Van Goghovom muzeju u Amsterdamu koja ima najveću zbirku njegovih slika i crteža. Osim što je bio veliki umjetnik, Van Gogh je ostao poznat i po svojoj ekscentričnosti, odnosno čudljivoj naravi što je i demonstrirao tako da si je odrezao uho.

  1.   „Arhitekti moraju postati dizajneri eko-sistema. Ne samo dizajneri lijepih fasada ili prekrasnih skulptura, već i sistema ekonomije i ekologije, gdje kanaliziramo protok ne samo ljudi, već i protok resursa kroz naše gradove i zgrade.“

–         Bjarke Bundgaard Ingels

Danski arhitekt, osnivač i kreativni partner grupe Bjarke Ingels. U Danskoj je Ingels postala poznata nakon dizajniranja dva stambena kompleksa u Ørestadu: VM Houses i Mountain Dwellings.