Kreativna BiH za Kreativnu Evropu

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, domu 6.500 umjetničkih djela neprocjenjive vrijednosti, kulturni djelatnici i kreativci imali su priliku razgovarati o budućnost svojih profesija i kako kroz saradnju sa Evropskom unijom mogu ostvariti zacrtane ciljeve. Konferencija “Kreativna Bosna i Hercegovina za Kreativnu Evropu” okupila je neke od najcjenjenijih bh. književnika, direktora pozorišta, muzeja, kustosa, dramaturga, […]U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, domu 6.500 umjetničkih djela neprocjenjive vrijednosti, kulturni djelatnici i kreativci imali su priliku razgovarati o budućnost svojih profesija i kako kroz saradnju sa Evropskom unijom mogu ostvariti zacrtane ciljeve. Konferencija “Kreativna Bosna i Hercegovina za Kreativnu Evropu” okupila je neke od najcjenjenijih bh. književnika, direktora pozorišta, muzeja, kustosa, dramaturga, režisera i filmskih producenata koji  se slažu da je kultura jedan od najvažnijih aspekata identiteta društva.

“Umjetnost i kultura su osnovne vrijednosti Evropske unije i želimo vas nastaviti podržavati. Impresionirani smo postignutim rezultatima istitucija i organizacija koje su dobile našu podršku te koje su uspješno promovisali bh. kreativne talente i kulturu širom Evrope i svijeta. Veoma je bitno da ste upoznati s mogućnostima i prilikama koje se nude kroz sredstva Evropske unije i da zajedno možemo raditi bolje,” rekao je Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

“Evropska unija nam pomaže, ali to nije dovoljno, potrebna su nam sistemska dugoročna i trajna rješenja kojima ćemo osigurati budućnost naših muzeja i kulture. Kultura je jedan od najboljih načina za poticanje društvenog aktivizma, i to nam nedostaje. Imamo nevjerovatan potencijal i možemo dostići najveće evropske standarde,” rekao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Tokom razgovora o evropskoj budućnosti bh. muzeja, panelisti su istakli značaj evropskih priznanja, kao što je Europa Nostra nagrada koja je dodjeljena Zemaljskom muzeju BiH, te ulozi kreativnosti muzejskih djelatnika u očuvanju i promociji bogatog kulturnog naslijeđa BiH.

Iako su u proteklom periodu određeni bh. muzeji i galerije uspješno sarađivali sa međunarodnim organizacijama i dobijali podršku kroz fondove Evropske unije, svijet književnosti i pozorišta teško pridobija novu publiku uprkos činjenici da se kroz njega ogleda kulturno i kreativno bogatstvo identiteta države. Faruk Šehić i Nihad Kreševljaković osvrnuli su se na iskustvo ostvarenja evropskih priznanja i sredstava po pitanju značaja za dalji razvoj književnosti i pozorišta, ali su istakli manjak kolektivne svijeti o značaju razvoja kulture, što svakako nije evropski standard.

Uprkos činjenici da potencijal umjetnosti i kulture nije priznat širom države, duga tradicija bh. filma i podrška ostvarena kroz MEDIA potprogram Kreativne Evrope pomažu domaćoj filmskoj industriji da ponovo dosegne evropsku scenu i ostvari  svoj puni potencijal. Dostupni evropski fondovi trenutno pružaju stabilnost industriji, ali sve manji broj filmova i mladih autora narušavaju konkurentnost bh. filma na evropskom tržištu.

Konferencijom i izložbom ilustracija i fotografija „Ljudi i mjesta BiH“ okončana  je  tromjesečna kampanja „Kreativna BiH“ Ureda Evropske unije i Info centra EU u BiH koja je predstavila podršku Evropske unije bh. kulturnom i kreativnom sektoru.