Stipendije i razmjene

Erasmus, jedinstveni program Evropske unije, podržava studente, akademsko i nenastavno osoblje, izgradnju kapaciteta i umrežavanje visokoobrazovnih institucija. Zvanični slogan Erasmus programa je “Obogaćuje živote i širi vidike!”, što dokazuje više od 10 miliona dosadašnjih učesnika.

Erasmus program slavi 34. godine postojanja 2021. godine. Za naredni programski ciklus 2021-2027, Evropska unija je udvostručila budžet koji sada iznosi 26,2 milijarde eura od čega je više od 70% namijenjeno za studentske razmjene.

Studiranjem u inostranstvu u okviru Erasmus+ programa pomaže unaprijediti komunikacijske vještine, poznavanje jezika i upoznavanje drugih kultura i tradicija te razvijanje novih vještina koje vrednuju budući poslodavci. 

Na programe studentske razmjene se mogu prijaviti studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa te je moguće prijaviti se za pripravnički ili volonterski staž tokom studija u inostranstvu.

Nacionalni Erasmus+ Ured Bosne i Hercegovine pruža podršku lokalnim vlastima, obrazovnim institucijama i svim zainteresovanima u promociji i provođenju ovog programa.

Ambasade zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini također omogućavaju pristup programima razmjena unutar programa univerziteta i visokoobrazovnih institucija u pojedinačnim članicama.

Jadransko-jonska inicijativa: 10 stipendija za međunarodne studente 2022/2023.

TalentUnileon stipendije 2022/2023

CEEPUS freemover mobilnosti u akademskoj 2022/23

Mogućnost razmjene na Univerzitetu u Kordobi u zimskom semestru 2022/23

Mogućnost razmjene u zimskom semestru – Prag (Češka) i Kielce (Poljska)

Stipendije za studij na Univerzitu Insubria (Italija)

Program stipendiranja na Evropskom poslovnom Univerzitetu u Luksemburgu

Sky Global Summer Exchange & Intership program u Turskoj

Sveučilište u Granadi, Španjolska