Od Nove godine idem u (eko)teretanu!

Jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka je: „Od Nove godine idem u teretanu“. Obzirom na to da trening pozitivno utiče na tijelo i dušu, oslobađa od stresa i eliminiše tegobe, idealno b...Jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka je: „Od Nove godine idem u teretanu“. Obzirom na to da trening pozitivno utiče na tijelo i dušu, oslobađa od stresa i eliminiše tegobe, idealno bi bilo kada bismo dodali još jednu komponentu, ekološku.

Eko teretane su sve popularnije u svijetu, a sama činjenica da treningom stvaramo energiju može pozitivno uticati na naše mentalno zdravlje, a ne samo fizičko.  Dok su tradicionalne teretane oličenje potrošnje što potvrđuju višegodišnja neonska svjetla, klimatizacija, redovi osvijetljenih ekrana i glasna motivacijska muzika, eko teretane bi se mogle nazvati oazama održivog fitnesa gdje je vježbanje ekološko.

Najbolji primjer kako ovakve teretane funkcionišu jeste „The Green Microgym“, koji je 2008. godine u Oregonu otvorio, ne bez poteškoća, Adam Boesel. To je bila prva ekološka teretana na svijetu. Adamov izazov je bio da se što više približi energetskoj samodovoljnosti, isključivo kroz obuku svojih klijenata. Nakon mnogo poteškoća odlučio je stvoriti vlastiti spin bicikl, sposoban da pretvara kretanje u električnu energiju jednostavnim spajanjem na utičnicu.

Ideja o održivim teretanama temelji se strukturama u kojima su steperi, bicikli za vježbanje i trake za trčanje sposobni da pretvore kinetičku energiju, a time i kretanje, u čistu energiju. Danas je Green Microgym uspostavljena stvarnost koja pomaže drugim teretanama da postanu zelene pružanjem prave opreme, a Adam’s Spin bicikl je globalni uspjeh.

Pozitivan uticaj koji bi prelazak na ekološko donio, ogleda se u tome da se jednostavno vježbanje od 1 sata pretvara u više od 200 vati električne energije, a da sat vježbanja od strane 20 osoba pretvara u količinu energije dovoljnu da se može napuniti nekoliko mobilnih telefona za period od cijele godine. Osim toga, prednosti se ogledaju i u troškovima upravljanja: procijenjeno je da ekološki prihvatljiva oprema može pokriti čak 80% energetskih potreba teretane, garantujući potrebe za rasvjetom, radom mašina i grijanjem. Na žalost kao i sve vezano za ekološki aspekt održivosti, tranzicija iz tradicionalnih teretana u ekološke ne odvija se brzo.  U svijetu postoji 184 hiljade teretana, a od toga je manje od 1% zelenih. Međutim to nije razlog da se ne fokusiramo na, možda izolovane, ali značajne primjere koji postepeno mijenjaju pristup fitnesu. U Londonu se već nalaze 3 eko teretane i u njima se trud članova mjeri u vatima, a ne u kalorijama, a cjelokupno okruženje je osmišljeno tako da se princip održivosti stavi u središte: zidovi su napravljeni od recikliranog drveta, pod je napravljen od rekonvertovane gume i čak su i ručnici, ponuđeni svakom članu, biorazgradivi. Čak su materijali koji se smatraju “neobičnim” za standardnu ​​teretanu korišteni i važni za kupca. Prisustvo biljaka koje padaju sa stropa, drvene površine i svjetla prirodnog izgleda daju trenutni osjećaj mira i čistoće.

Stoga dok čekamo prvu eko teretanu ono što mi možemo uraditi je slijedeće. Prije svega prihvatiti ideju eko-održivosti u teretani, a zatim i zagovarati ovaj koncept na razne načine. Neki od njih su podrška teretanama i klubovima zdravlja koji aktivno provode ekološki prihvatljive i održive prakse. Predložiti ukidanje ručnika za jednokratnu upotrebu (za brisanje opreme nakon upotrebe) u korist platnenih maramica za višekratnu upotrebu koje se mogu navlažiti otopinom za čišćenje. Moguće je takođe insistirati na  prirodnom osvetljenju kad god je to moguće, te isključiti ili smanjiti korištenje umjetnog svjetla ili vježbati na otvorenom. Tuširanje koje je kraće u svlačionici,  vlastita flaša vode, isključivanje sprava iz struje nakon  koristitenja, te slanje e-maila umjesto papira znatno utiču na smanjenje korištenja resursa. 

Pored resursa, zasigurno jedan od najvažnijih zadataka svih teretana je podizanje svijesti među svojim članovima o važnosti održivosti i kako oni mogu doprinijeti ekološki prihvatljivoj teretani. Postavljanjem obrazovnih natpise u cijelom objektu, informišu se članovi o temama koje im možda nisu toliko bliske. Ekološkim inicijativama i ohrabrenjima moguće je potaći korisnike da usvoje održive prakse, a organizacijom radionica ili časova fokusiranih na ekološki prihvatljiv život, ishranu ili održive rutine vježbanja, takođe je moguće razvijati svijest što je u svakom slučaju odgovorno ponašanje.