Energetski učinkovite obrazovne institucije kakve učenici i nastavno osoblje zaslužuju

Poboljšanje kvalitetnog obrazovanja, novi kurikulumi i metode učenja neophodni su za stvaranje što boljih uvjeta za obrazovanje mladih generacija širom Bosne i Hercegovine. I dok se kontinuirano r...Poboljšanje kvalitetnog obrazovanja, novi kurikulumi i metode učenja neophodni su za stvaranje što boljih uvjeta za obrazovanje mladih generacija širom Bosne i Hercegovine. I dok se kontinuirano radi na ovim, često apstraktnim i složenim izazovima, ponekad se zanemaruju svakodnevni uvjeti učenja i razvoja učenika – u kakvim učionicama i školama provode svoje dane? Proces utopljavanja akademskih i javnih institucija bitan je ne samo za osiguravanje održive budućnosti već i podrške svakodnevnom rastu generacija na koje računamo u izgradnji bolje budućnosti. 

 

Evropska unija je najjači globalni zagovornik borbe protiv klimatskih promjena i podržava sistemska rješenja za održivu budućnost kroz sve segmente društva. Podrškom utopljavanja obrazovnih institucija na području Kantona Sarajevo, Evropska unija pomaže provođenje mjera energetske efikasnosti i unapređenja kvalitete zraka – jednog od najvećih ekološklih izazova današnjice. Termoizolacija fasada, zamjena dotrajalih otvora, ugradnja termostatskih ventila na radijatorima, kalorimetara i automatske regulacije grijanja, zamjena neefikasne rasvjete i drugi prateći radovi izvode se na četrdeset objekata, uključujući vrtiće, škole, fakultete, studentske domove i domove zdravlja u Kantonu Sarajevo. 

 

Sarajevski vrtić Labudovi prvi je od objekata koji je u potpunosti renoviran, donoseći bolje uvjete za mališane, smanjenje troškova grijanja i ispuštanja štetnih emisija u zrak. “Naš vrtić je zaista dobio divno ruho koje nas krasi. Mi smo utoplili, promijenili sve sigurnosne ventile grijanja i mislim da će ove i buduće generacije uživati u ljepoti našeg vrtića,” ističe Špresa Zenoni, dugogodišnji odgajatelj vrtića Labudovi te dodaje da je utopljavanjem objekta omogućen ljepši i veseliji boravak u vrtiću. 

 

Aida Ožegović, direktorica Osnovne škole Grbavica II, ispred kolektiva škole, učenika i roditelja ističe zahvalnost za odabir ove osnovne škole za projektne aktivnosti. “Ovaj projekat je jako značajan, uključeno je utopljavanje, urađena je termoizolacija cijelog objekta što je jako uljepšalo i izgled naše škole, a doprinijelo i energetskoj efikasnosti našeg objekta,” dodaje Ožegović.

 

Ljepši, energetski efikasniji i topliji objekat omogućen je učenicima i nastavnom osoblju sarajevske Druge gimnazije, pritom unapređujući radnu atmosferu i produktivnost svih vrijednih učenika i nastavnika ove škole. “Projekat je veoma značajan za Drugu gimnaziju s obzirom da ćemo na našim računima vidjeti stanje potrošnje energije što je značajno i za cijelu zajednicu jer štedimo energiju i doprinosimo manjem zagađenju zraka u Kantonu Sarajevo,” ističe Seid Alibegović, direktor Druge gimnazije Sarajevo. 

 

Evropska unija je podržala modernizaciju i unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima u Kantonu Sarajevo kroz 8 miliona eura kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj te dva miliona eura bespovratnih sredstava kroz Regionalni program energetske efikasnosti. Projekat je dodatno podržan sa 1.1 milion eura tehničke podrške za učinkovitiju provedbu. Zajedničkim naporima i sistemskim rješenjima aktivno se doprinosi poboljšanju kvalitete života svih građana i obezbjeđivanja što sigurnije i održivije budućnosti za nove generacije.