Odrziva buducnost uz odrzivo kucanstvo

Pravljenjem proizvoda za čišćenje (od poliranja do deterdženta) možete smanjiti količinu plastike koja ulazi u vaš dom i nivo štetnih isparljivih organskih spojeva, poput formaldehida, koji se... • Pravljenjem proizvoda za čišćenje (od poliranja do deterdženta) možete smanjiti količinu plastike koja ulazi u vaš dom i nivo štetnih isparljivih organskih spojeva, poput formaldehida, koji se oslobađaju. Od podova do plafona, tekućina Kastiljanski sapun može se koristiti za čišćenje gotovo svega i svačega. Riječ je o biljnom sapunu koji se tradicionalno proizvodi od 100 posto čistog maslinovog ulja, vode i luga za koji se vjeruje da potječe iz španjolske regije Kastilje, pa otuda i ime. Osim toga, ekološki je prihvatljiv i nježan prema koži. Za jednostavan, višenamjenski kuhinjski sprej, potrebno je  50 ml kastiljanskog  sapuna u 800 ml vode iz slavine u bočici s raspršivačem. Dodajte nekoliko kapi eteričnih ulja (čajevac je antibakterijski). Poprskajte i obrišite čistom krpom.
 • Recycle, reduce, reuse: Koristite predmete više puta i svedite na minimum upotrebu onih predmeta koje nije moguće reciklirati ili ponovo upotrijebiti.  Ukoliko imate mogućnost reciklaže u vašoj lokalnoj zajednici, iskoristite je. Više reciklaže kod kuće ne zahtijeva mnogo truda ako potrošite neko vrijeme na stvaranje sistema recikliranja. Ovaj sistem počinje tako što imate mjesta za odlaganje vaših recikliranih materijala u kući, bilo da se radi o kutiji, kanti ili vrećici. Držite kontejner za reciklažu pored kante za smeće i podsjetit će sve da recikliraju što je više moguće.
 • Evo nekoliko jednostavnih savjeta za efikasniju recikliranje kod kuće:
 • Poravnajte kartonske kutije tako da u svoju kantu možete staviti više reciklažnih kutija.
 • Sve plastične boce se mogu reciklirati, od flaša za vodu do plastičnih boca u kojima su bili sokovi i slično. Pripremite papir za umotavanje, koverte, rođendanske čestitke i telefonske imenike. Mogu se reciklirati i sve vrste kartona, čak i cijevi za toaletne i papirne ubruse.  Većina metalnih predmeta u kući može se reciklirati, kao što su prazne limenke za sprej i limena folija, i naravno, sve prazne konzerve od sokova, voća, povrća i druge hrane.
 • Staklo se može beskrajno reciklirati.
 • Pazite na svoje električne uređaje. Jednostavnim čišćenjem i održavanjem svoje bijele tehnike, laptopa ili mobilnog telefona, produžit ćete njihov  vijek jer dotrajali uređaju, koji se bacaju imaju uticaj na povećanje karbona. Ako je vaš električni uređaj zaista nepopravljiv, nazovite proizvođača ili kompaniju u kojoj ste ih kupili da vidite hoće li uzeti nazad artikle ili ambalažu za ponovnu upotrebu ili recikliranje.
 • Promijenite glavu tuša. Ulaganje u ekonomičnu glavu tuša će napraviti značajnu razliku u potrošnji energije i vode. Oni ubrizgavaju zrak u vodeni tok, ograničavajući upotrebu vode. Ekonomična glava tuša mogla bi znatno uštedjeti domaćinstvu godišnje, kako na plinu za grijanje vode, tako i na računima za vodu ako imaju mjerač. Standardna glava tuša koristi oko 15 do 25 litara vode u minuti, dok ekonomična glava tuša troši samo 6 ili 7 litara u minuti. S obzirom da cijene vode rastu, ovo je odlična investicija. Ukoliko imate problem sa taloženjem kamenca možete ga rješiti tako što zavežete vrećicu napunjenu sirćetom oko glave tuša, ostavite je preko noći, malo istrljajte starom četkicom za zube. Jedna “stvar” manje za kupovinu, a sve urađeno prirodno, a ne upotrebom jakih hemikalija.
 • Zaštitite svoj dom od propuha. Jedan od najjeftinijih i najefikasnijih načina za uštedu energije i novca kod kuće je da prozore, vrata, kamine i potkrovlje učinite otpornim na propuh.
 • Kupujte starinski namještaj jer je njegov uticaj na okoliš znatno manji. Brzi namještaj ima trajni negativan utjecaj na okoliš. Ne samo da je brzi namještaj napravljen od nekvalitetnih materijala, već često sadrži otrovne kemikalije, poput formaldehida. Kako mlađa demografska grupa nastavlja da se seli i baca i ponovo kupuje brzi namještaj, to doprinosi deponijama ali i sječi šuma. Veliki dio ovog namještaja se također ne može reciklirati, što znači da je životni ciklus brzog namještaja kratak. Ukoliko namještaj ima ogrebotine pokušajte ih ukloniti utrljavajući orah kako bi nestale.
 • Pređite na energetski efikasne sijalice. Rasvjeta troši između 8% – 15% prosječnog kućnog budžeta za električnu energiju. Prelaskom na LED i CFL možete uštediti stotine na računu za struju svake godine.
 • Ne bacaj, popravi.  Mnogo je stvari koje se pokvare u našim domovima koje bi se lako mogle popraviti uz malo znanja i vještina. Na YouTube-u su mnoge ideje dostupne u vidu tutorijala koji će vas naučiti kako da nešto popravite, a uvijek možete zatražiti pomoć nekoga sa potrebnim vještinama ili jednostavno odnesite u radionicu ono što treba popraviti.