YourJob – bh mladi stvaraju svoju budućnost

Ne odustajte od snova! Pregršt je mogućnosti! Vjerujete u sebe! Savjeti su koje često dajemo mladima kako bi ih motivirali i pomogli razvoj njihovih vještina. Međutim, ako su dugoročno nezaposle...Ne odustajte od snova! Pregršt je mogućnosti! Vjerujete u sebe! Savjeti su koje često dajemo mladima kako bi ih motivirali i pomogli razvoj njihovih vještina. Međutim, ako su dugoročno nezaposleni, demotivirani i nemaju dovoljno znanja o mogućnostima koje ih očekuju, vrlo je lako da će se ovakvi i slični savjeti ignorisati. Srećom, YourJob, projekat koji vode mladi – za mlade nudi brojne mogućnosti koje ih pripremaju za izazove tržišta rada. 

Kroz profesionalne orijentacije, kvalitetno profesionalno usmjeravanje, prvo radno iskustvo i poduzetničku praksu te poticanje dijaloga i aktivnog uključenja mladih u tržište rada, projekat YourJob  od 2019. godine aktivno doprinosi boljim prilikama za mlade te je do sada u projektne aktivnosti uključeno više od hiljadu mladih osoba. Organizovano je preko stotinu obuka i seminara, a stotinu trideset mladih je do sada steklo radno iskustvo kroz pripravnički program, 60 mladih pronašlo stalno zaposlenje, 50 je zakoračilo u proces samozapošljavanja, a četvero je dobilo i finansijski poticaj za razvoj poslovne ideje kroz podršku  projekta YourJob.

Brojne ankete i istraživanja ukazuju na nezavidan položaj mladih i nezadovoljstvo mogućnostima koje se nude, kao i na manjak mogućnosti za razvoj vještina, znanja i samopouzdanja. Tome svakako doprinosi i manjak usklađenosti tržišta rada sa obrazovnim sistemima širom države. “U posljednje vrijeme smo primijetili vrlo visoku stopu nezaposlenosti, posebice mladih, a s druge strane, veliki broj tvrtki koje ne mogu da nađu kvalitetno osoblje. Pokušavamo mijenjati tu paradigmu – pokušavamo poslodavcima objasniti da se fokusiraju više na zapošljavanje i ulaganje u mlade čime sebi kreiraju djelatnike koji će sutra biti visoko profesionalni i koji će im ostvariti daleko veće rezultate,” ističe Miroslav Valenta, voditelj projekta ispred Caritas BiH. 

Kroz projekat su do sada osnovana tri savjetovališta za zapošljavanje u Banjaluci, Čapljini i Mostaru gdje uz podršku stručnjaka, mladi dobijaju vrijedne savjete za uspostavljanje kontakta sa poslodavcima i praktične informacije o traženju prvog posla ili pripravničkog staža. Aktivno se djeluje i na uspostavljanju dijaloga za usklađivanje potreba i resursa organizacija civilnog društva, preduzeća i institucija, što je prepoznato kao veoma bitan alat za unapređenje prilika za mlade.„Trenutno je objavljen natječaj za savjetnike – osobe koje u omladinskim organizacijama ili zavodima za zapošljavanje rade na zapošljavanju mladih, za obuke za sticanje pasoša kompetencije. To je metodologija koja omogućava ranjivim grupama kao što su mladi da prepoznaju koje vještine posjeduju i kako ih mogu dalje razvijati,” dodaje Valenta. 

Kroz nastavak aktivnosti, 500 mladih će dobiti poslovno savjetovanje za pokretanje održivog preduzeća kroz samozapošljavanje te da uz posredovanje savjetnika uspostave kontakte sa poslodavcima i obave pripravnički staž, tj prvu radnu praksu. Veoma važna je i uloga poslodavaca kojima je potrebna motivisana, ambiciozna i edukovana radna snaga, a pritom nude profesionalni i stimulirajući pristup kroz angažmane mentora. “Na početku nije bio veliki interes. Međutim, nakon pozitivnih reakcija i mladih i poslodavaca, interes se proširio. Dosta poslodavaca razumiju da su ti mladi došli da nauče, da im osiguraju pravu mentorsku potporu i zato ćemo imati i pravi program izobrazbe za mentore kako bi uvidjeli da mentor ne znači samo potpisati mentorsko izviješće, nego zaista biti osoba koja će mladoj osobi pomoći da sutra, eventualno u toj kompaniji, ili nekoj drugoj, napreduje,” kaže Valenta.

YourJob poručuje svim mladim – Nemojte odustajati od svojih snova, bez obzira kako se činili nedostižnim. Iskoristite sve prilike koje vam se pružaju! Ulaganjem u edukacije i neformalno obrazovanje unapređuju se mogućnosti za razvoj karijere ali i samopouzdanja. Evropska unija kontinuirano ulaže i podržava inicijative koje aktivno rade na poboljšanju mogućnosti za mlade kako bi zajedno kreirali budućnost u kojoj će na najbolji način prepoznati i ostvariti svoj potencijal za dobrobit cijelog društva.