Od decembra 2010. godine, državljani Bosne i Hercegovine, nosioci biometrijskih pasoša, mogu putovati bez vize u zemlje Šengena, Bugarsku, Rumuniju, Kipar i Hrvatsku. Nosiocima nebiometrijskih pasoša biće potrebna viza.

Ukoliko trebate da aplicirate za vizu, molimo vas da kontaktirate odgovarajuće konzularno predstavništvo zemlje-članice EU u koju želite da putujete.

Dodatne informacije u vezi sa bezviznim režimom dostupne su na internet stranicama Ministarstva sigurnosti BiH ( http://www.msb.gov.ba/Language.aspx)  i Ministarstva spoljnih poslova BiH ( http://www.mvp.gov.ba/).

Da biste dobili detaljne informacije o putovanju u Evropi, pogledajte publikaciju Putujmo Evropom 2017 – 2018.

Preuzmite publikacije: ENG i BHS

Dokumenti koji su potrebni

Za državljane Europske unije

Pasoš ili osobna iskaznica

Nema više nikakve granične kontrole na granicama između 22 zemlje Europske unije. To je zahvaljujući pravilima Schengena, koja su dio prava EU. Ova pravila uklanjaju sve unutarnje kontrole granica, ali postavljaju djelotvorne kontrole na vanjskim granicama EU i uvode zajedničku politiku viza. Sve zemlje EU su članice Schengena osim Bugarske, Kipra, Irske, Rumunije i Velike Britanije. Stoga će oni koji su državljani neke od EU zemalja trebati prezentirati važeći  pasoš ili ličnu kartu za putovanje u tih pet zemalja. Island, Norveška i Švicarska također su schengenski  članovi, ali nisu u EU.

Kada ulaze ili izlaze iz EU na vanjskim granicama, trebat će valjan pasoš ili ličnu kartu. Ipak, najbolje je da imaju svoj pasoš ili ličnu kartu prilikom putovanja u EU, jer će možda morati dokazati svoj identitet. Ako javni red ili nacionalne sigurnosti tako zahtijevaju, provjere na unutarnjim granicama mogu se obavljati za ograničeno razdoblje.Sporazumi sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom i Švicarskom  omogućavaju državljanima ovih zemalja da budu tretirani na isti način kao i građani EU te putuju samo uz ličnu kartu ili pasoš u EU.

Za ne-državljane Europske unije

  • Potreban važeći pasoš.
  • Visa
  • 36 je zemalja čiji državljani ne trebaju vizu za posjet EU  na tri mjeseca ili manje. I BiH je među tim zemljama. Popis zemalja čiji državljani zahtijevaju vize za putovanje u Ujedinjeno Kraljevstvo ili Irsku neznatno se razlikuje od drugih zemalja EU. Ako ste u nedoumici, provjerite u najbližem konzulatu  bilo koje zemlje EU.

EURO

Euro je zakonito sredstvo plaćanja za oko 329 miliona ljudi u 18 zemalja EU: Austrija, Belgija, Kipar, Estonija,Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija,Latvije,  Luksemburg, Malta, Holandija, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španija. Euro se  ne koristi u  Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Mađarskoj, Litvi, Poljskoj, Rumuniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Osam zemalja koje su ušle u EU od 2004.godine se zalažu za usvajanje eura kada budu spremne.

Simbol za euro €. Euro novčanice su identične u svim zemljama, ali svaka zemlja izdaje vlastite kovanice koje s jedne strane imaju zajedničku oznaku i izgledaju isto, a s druge strane prikazuju  vlastitu  nacionalnu  znamenitost. Sve novčanice i kovanice mogu se koristiti u svim zemljama EU koje su uvele euro, uključujući i mnoge od njihovih inostranih entiteta, kao što su Azorski otoci, Kanarski otoci, Ceuta i Melilla, Francuska Gvajana, Gvadalupa, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion , Saint Pierre i Miquelon.

Monako, San Marino i Vatikan su uveli euro kao nacionalnu valutu, što im daje pravo da izdaju određeni broj kovanica eura sa svojim nacionalnim znamenitostima. Brojne zemlje i teritorije koriste euro kao svoju valutu de facto, kao što su Andora, Kosovo i Crna Gora.

U europskim zemljama izvan eurozone, mnogi hoteli, trgovine i restorani, posebno u turističkim područjima, prihvataju plaćanje u eurima  kao u nacionalnoj  valuti, iako nisu zakonski obavezni to učiniti.

U vožnji

U nekim zemljama, uz nošenje važeće vozačke dozvole, morat ćete imati dokument registracije vozila uz sebe.

Gdje god putovali u EU vaša polica automobilskog osiguranja će automatski osigurati minimum  (odgovornost treće strane) propisan zakonom. To vrijedi i za Island, Norvešku i Švicarsku. Ako imate sveobuhvatno osiguranje kod kuće, provjerite da li se prostire na putovanja u drugim zemljama.

Zelena karta nije obavezna prilikom putovanja unutar EU, ali služi kao međunarodno priznat dokaz o osiguranju i čini lakšim podmirenje potraživanja koja proizlaze iz nesreće. Ako ne nosite zelenu kartu s vama, trebate nositi vaš certifikat osiguranja.

Vaš osiguratelji mogu vam dati formular Europske izjave o nezgodi, standardni dokument koji olakšava davanje izjave na licu mjesta.

U svim zemljama EU, pojasevi se moraju nositi u svim vozilima, uključujući i turistička vozila i minibuse. Djeca također moraju imati odgovarajuće sjedalice u automobilima i kamionima, a gdje je to moguće, i u drugim vozilima takođe.

Korištenje mobilnog telefona tiokom vožnje uvelike povećava rizik od nesreće i to je eksplicitno ili implicitno zabranjeno u svim zemljama EU.

Maksimalna dopuštena razina alkohola u krvi varira između 0,2 mg / ml i 0,8 mg / ml, iako neke zemlje uopšte ne dopuštaju razinu alkohola u krvi za vrijeme vožnje.

Na lijevoj strani ceste se vozi u Kipru, Irskoj, Malti i Velikoj Britaniji , a u nekim zemljama, kao što su Belgija, Francuska, Holandija i Portugal, obično morate dati prednost  prometu koji dolazi s vaše desne strane.

Elektricitet

U cijeloj Europi je 220-240 V, 50 ciklusna izmjenična struje. Kipar, Irska, Malta i Velika Britanija imaju tropolne utikače, ali, općenito, sve druge zemlje EU imaju dvopolne utikače. To može varirati, ali trebali biste biti u mogućnosti koristiti vaše uređaje, poput fena i aparate za brijanje, bilo gdje. Adapteri se obično mogu kupiti u zračnim lukama i turističkim mjestima.

Tu je i sjajan izbor stvari koje treba učiniti i vidjeti u Europi. Za ideje i informacije o svim zemljama, pogledajte  web www.visiteurope.com ili web stranice službene nacionalne turističke organizacije svake zemlje EU.